دوران کودکی یکی از حساس ترین و مهم ترین دوره های زندگی افراد است و لازم است در این دوران به سلامت و بهداشت جسمی و روانی کودکان توجه ویژه ای شود. تغذیه و رژیم غذایی در دوران کودکی یکی از مهم ترین مسائلی است که اگر به درستی رعایت نشود، می تواند تاثیرات نامطلوب جبران نشدنی روی روند رشد کودکان به جای بگذارد. از طرفی برخی از والدین تصور می کنند اضافه وزن و پرخوری از نشانه های سلامتی کودک است، در حالی که رژیم غذایی مناسب برای کودکان، نیازهای تغذیه ای آنها را رفع می کند اما این رژیم غذایی نباید زمینه ساز چاقی در کودکی یا بزرگسالی شود. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد رژیم غذایی در کودکان کسب کنید، ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.
برای مشاوره رایگان و دربافت برنامه ورزشی کاهش وزن دکتر زکوی
رژیم غذایی مناسب برای کودکان کم اشتها
کودکان باید به طور مرتب در پایگاه های بهداشتی معاینه شده و قد و وزن آنها اندازه گیری شود. کارشناسان مربوطه با توجه به سن کودک، جنسیت، قد، وزن و جثه او، در مورد کمبود وزن یا چاقی آنها تصمیم گرفته و روند رشد طبیعی در کودکان را بررسی می کنند. برخی از کودکان به اندازه کافی غذا می خورند اما فعالیت بدنی زیادی دارند و از این رو ممکن است لاغر به نظر برسند؛ اما برخی از کودکان کم اشتها هستند و به اندازه کافی غذا نمی خورند؛ وضعیت دسته دوم نگران کننده است و نیاز به بررسی دارد. کودکانی که به نسبت همسن و سالان خود غذای کمتری مصرف می کنند، باید از غذاهای پرکالری در طول روز استفاده کنند. برخی از این غذاها عبارتند از:
- چربی های سالم و روغن گیاهی
- برنج، حلیم یا فرنی حاوی مرغ و گوشت
- پوره سیب زمینی به همراه شیر و کره
- کره بادام زمینی به همراه مغزها
- میان وعده های تشویقی مانند بستنی
اضافه وزن در کودکان و رژیم غذایی مناسب آن
اضافه وزن در کودکان می تواند خطرناک باشد و زمینه ساز مشکلاتی مانند دیابت، چاقی، بیماری قلبی و… در دوران بزرگسالی شود؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید که کودکان نباید از مواد غذایی اساسی و مهم محروم شوند زیرا این محرومیت در روند رشد آنها اختلال ایجاد می کند. پس بهتر است برای کنترل وزن کودک خود، حتما از یک رژیم غذایی اصولی که توسط کارشناسان تغذیه تهیه شده است استفاده کنید. در کنار رژیم غذایی مناسب، بد نیست به نکات زیر توجه کنید:
- عادات غذایی خود را اصلاح کنید؛ زیرا کودکان اکثرا تحت تاثیر عادات غذایی والدین شان قرار می گیرند.
- مصرف خوراکی هایی که ارزش غذایی ندارند را بسیار محدود کنید؛ برای مثال شیرینی، نوشابه، آبمیوه صنعتی، تنقلاتی مانند چیپس و پفک و… هیچ ارزش غذایی برای کودک شما ندارد و تنها کالری دریافتی او را افزایش می دهد.
- میان وعده های سالم را جایگزین تنقلات و هله و هوله کنید؛ برای مثال بستنی خانگی، کیک خانگی، آبمیوه طبیعی، ذرت بوداده، آجیل، میوه و… می توانند گزینه های خوبی برای میان وعده کودک شما باشند.
- سعی کنید از سنین کم عادات غذایی کودک خود را اصلاح کنید.
تقویت سیستم ایمنی کودکان
سیستم ایمنی کودکان ممکن است به اندازه افراد بزرگسال توسعه پیدا نکرده باشد، به همین دلیل کودکان نسبت عفونت های ویروسی و باکتریایی حساس تر هستند و زودتر بیمار می شوند. برخی از مواد غذایی، در تقویت سیستم ایمنی کودکان اهمیت زیادی دارند. سبزیجات برگدار و به طور کلی سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم و گوجهفرنگی به عنوان تقویت کنندگان سیستم ایمنی شناخته می شوند. ممکن است کودک شما علاقه ای به طعم سیر، پیاز یا زنجبیل نداشته باشد؛ اما سعی کنید از این خوراکی ها به صورت نامحسوس در غذای کودکتان استفاده کنید؛ زیرا مواد خوراکی گفته شده از جمله بهترین تقویت کنندگان سیستم ایمنی کودکان محسوب میشوند. مرکبات، زردآلو، غذاهای دریایی، گوشت بدون چربی، عدس، آجیل ها، غلات کامل، عسل و… از دیگر مواد خوراکی موثر در تقویت سیستم ایمنی هستند. در انتها توجه داشته باشید که برای کودکان زیر دو سال، بهترین تقویت کننده سیستم ایمنی، تغذیه با شیر مادر است.
شرکت در دوره های آموزش رژیم نویسی دکتر زکوی
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
فرآیند رشد جسمی و عصبی در دوران کودکی کامل می شود؛ به همین دلیل تغذیه در دوران کودکی اهمیت بسیار زیادی دارد. کودکان باید وزن نرمالی داشته باشند و کمبود وزن یا چاقی در کودکان باید توسط پزشکان و کارشناسان تغذیه مورد بررسی قرار بگیرد. در این مقاله سعی کردیم نکات مهم در مورد رژیم غذایی کودکان را مورد بررسی قرار دهیم. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و می خواهید رژیم غذایی مناسب کودک خود را دریافت کنید، می توانید به سایت دکتر زکوی مراجعه کنید.