غده تیروئید یک غده پروانه ای شکل در قسمت پایین و جلوی گردن ما است که کنترل بسیاری از مکانسیم های حیاتی بدن مانند تنظیم سوخت و ساز، تنظیم غلظت کلسیم خون و… را با کمک هورمون های خود به عهده دارد. از این رو عملکرد نرمال این غده و تنظیم ترشح هورمون های آن، ارتباط تنگاتنگی با سلامتی ما دارد. اگر غده تیروئید بیش از حد یا کمتر از حد نرمال هورمون ترشح کند، فرد به ترتیب به پرکاری یا کم کاری تیروئید مبتلا شده است. این افراد باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرند؛ اما یکی از مهم ترین ارکان برای درمان مشکلات مربوط به غده تیروئید، رعایت رژیم غذایی مناسب است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم رژیم غذایی مناسب برای رفع مشکلات غده تیروئید را مورد بررسی قرار دهیم. شرکت در بهترین دوره آموزش رژیم نویسی دکتر زکوی
مواد غذایی مفید و مضر برای غده تیروئید
غده تیروئید نیز مانند تمامی اعضا و ارگان های بدن، برای داشتن یک عملکرد مطلوب و مناسب به برخی از مواد مغذی نیاز دارد. یکی از مهم ترین مواد معدنی که غده تیروئید برای تولید هورمون به آن نیاز دارد، ید است؛ با مصرف مقادیر کافی از نمک های تصفیه شده، می توان نیاز غده تیروئید به ید را برطرف نمود، با این حال ممکن است برخی از افراد با کمبود ید مواجه شوند. از دیگر مواد مغذی برای عملکرد صحیح این غده، سلنیوم است که در غذاهایی مانند کبد گوساله، میگو، ماهی تن، برنج و کدو یافت می شود. علاوه بر ید و سلنیوم، برای عملکرد مناسب غده تیروئید، بدن شما به مقادیر کافی از روی، مس اسیدهای چرب امگا ۳ و آهن نیاز دارد؛ قرار دادن غذاهای دریایی، اسفناج، دانه سویا و جگر گوساله در رژیم غذایی، نیاز شما به این مواد را برطرف خواهد کرد. توجه کنید که شیرین کننده های مصنوعی که تحت عنوان آسپارتام شناخته می شوند و نیز ماده خوراکی گلوتن، برای غده تیروئید مضر هستند.
رژیم غذایی برای پرکاری تیروئید
افزایش تولید هورمون های تیروئیدی تحت عنوان بیماری پرکاری تیروئید شناخته می شود؛ در این بیماری سوخت و ساز بدن فرد بالا رفته و او علائمی مانند کاهش وزن، بی خوابی، استرس و… از خود بروز می دهد. در پرکاری تیروئید رعایت یک رژیم غذایی مناسب بسیار ضروری و کمک کننده است. افرادی که به عارضه پرکاری تیروئید مبتلا شده اند، باید مصرف ید را در رژیم غذایی خود محدود کنند؛ به همین دلیل توصیه می شود این افراد از غذاهایی مانند سفیده تخم مرغ، آجیل های مغز خام، نمک بدون ید، میوه های تازه، سیب زمینی، نان های بدون نمک و عسل استفاده کنند. همچنین توصیه شده است که این افراد در رژیم غذایی خود حتما به وفور از سبزیجاتی مانند گل کلم، کلم بروکلی و کلم بروکسل استفاده کنند. این افراد باید میزان ید دریافتی خود را کاهش دهند پس بهتر است مصرف مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، نمک و هر چیز نمک سود شده ای، غذاهای فرآوری شده و لبنیات را در رژیم غذایی خود محدود کنند.
شما میتوانید برای داشتن برنامه غذایی کاهش وزن درست و اصولی از دوره ها و مشاوره رایگان دکتر زکوی استفاده کنید.
رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید
ممکن است کمبود ویتامینD باعث اختلال در عملکرد غده تیروئید شده و عامل بروز کم کاری تیروئید باشد؛ از این رو به افراد توصیه می شود از مواد غذایی مانند ماهی سالمون، شیر غنیشده با ویتامینD، تخم مرغ و پرتغال بیشتر استفاده کنند. مصرف روزانه مواد غذایی سرشار از سلنیوم مانند گوشت گاو و مرغ، برخی از غلات و آجیل برزیلی، می تواند تا حدی از علائم کم کاری تیروئید بکاهد. مصرف مواد غذایی مانند انواع لبنیات، نمک یددار و ماهی آب شور می تواند نیاز روزانه بدن شما به ید را تامین کند. در نظر داشته باشید که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، باید مصرف مواد غذایی مانند انواع کلم که برای کاهش فعالیت غده تیروئید و درمان پرکاری این غده مفید هستند، را بسیار محدود کنند.
خلاصه مقاله و نتیجه گیری
برای اینکه بدن ما بتواند اعمال خود را به درستی انجام دهد، باید فعالیت تمامی غدد ترشح کننده هورمون در حد نرمال باشد. یکی از مهم ترین غدد ترشح کننده هورمون که سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند، غده تیروئید است که گاهی با اختلالاتی مانند کم کاری یا پرکاری مواجه می شود. اگرچه برای برطرف کردن این مشکلات درمان های دارویی خاصی وجود دارد؛ اما با رعایت یک رژیم غذایی مناسب، می توان بسیاری از عوارض ناشی از اختلالات غده تیروئید را کاهش داد یا حتی برطرف نمود. در این مقاله به مواد غذایی مفید و مضر برای غده تیروئید و نیز رژیم غذایی برای کم کاری و پرکاری تیروئید اشاره کردیم.