اگر احساس خستگی می کنید یا هنگام اهدای خون سطح هموگلوبین پایینی دارید، ممکن است دچار کم خونی شده باشید، در این مقاله و همراهی با ما با تغذیه مناسب برای کم خونی آشنا شوید.
در ابتدا لازم است در مورد کم خونی اطلاعاتی کسب کنید. کم خونی یا آنمی وضعیتی است که در آن بدن فاقد گلبول های قرمز سالم و کافی برای حمل اکسیژن مورد نیاز به بافت های بدن است. کم خونی انواع مختلفی دارد که عمده ترین آن ناشی از کمبود مواد مغذی است که اگر بدن برخی مواد مغذی را به اندازه کافی جذب نکند، ممکن است رخ دهد. این می تواند ناشی از یک رژیم غذایی نامتعادل یا برخی شرایط سلامتی یا درمان باشد.
تغذیه مناسب برای کم خونی
برای درمان کم خونی می توان تغییراتی در رژیم غذایی ایجاد کرد. بهترین برنامه غذایی که می توان برای کم خونی در نظر داشت، غذاهای حاوی آهن و ویتامین های ضروری دیگر برای تولید گلبول های قرمز و هموگلوبین است. این برنامه همچنین باید شامل غذاهایی باشد که به جذب بهتر آهن در بدن کمک می کند.
در غذاها دو نوع آهن، آهن هِم و آهن غیرهم وجود دارد. آهن هِم در گوشت، مرغ و غذاهای دریایی وجود دارد. آهن غیرهم نیز در غذاهای غنی شده و گیاهی یافت می شود. بدن می تواند هر دو آهن را جذب کند، اما جذب آهن هم برای بدن آسان تر است.
مقدار توصیه شده آهن روزانه ۱۰ میلی گرم برای مردان و ۱۲ میلی گرم برای زنان است.
اگرچه برنامه های درمان کم خونی فردی هستند، اما اکثر آنها به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم آهن روزانه نیاز دارند.
اضافه کردن این مواد غذایی به رژیم غذایی در دریافت بهتر آهن و مبارزه با کم خونی موثر است.
موادغذایی مفید برای کم خونی
سبزی های برگ دار
سبزی های برگ دار، به ویژه سبزی هایی با رنگ تیره، از بهترین منابع آهن غیرهم هستند. اسفناج، کلم پیچ، کلم سبز از نمونه این سبزیجات هستند. هنگام خوردن سبزی های تیره و برگ دار برای رفع کمبود آهن، یک مشکل وجود دارد و آن هم این است که برخی از سبزیجات سرشار از آهن مانند اسفناج و کلم پیچ سرشار از اگزالات نیز هستند. اگزالات ها از جذب آهن غیرهم جلوگیری می کنند، زیرا می توانند به آهن متصل شوند.
بنابراین اگرچه خوردن سبزیجات به عنوان بخشی از رژیم کلی کم خونی مفید است، اما صرفاً برای درمان این بیماری به این رژیم وابسته نباشید. ویتامین C باعث جذب بهتر آهن در معده می شود. خوردن سبزی های برگ دار با غذاهای حاوی ویتامین C مانند پرتقال، فلفل قرمز و توت فرنگی، جذب آهن را افزایش می دهد.
گوشت و مرغ
تمام گوشت و مرغ حاوی آهن هِم هستند. خوردن مرغ یا گوشت به همراه غذاهای حاوی آهن غیرهم، مانند سبزیجات برگ دار، همراه با میوه های غنی از ویتامین C می تواند جذب آهن را افزایش دهد. بسیاری از مردم از خوردن گوشت اجتناب می کنند، در صورتی که گوشت جز بهترین منابع آهن است. جگر نیز سرشار از آهن و فولات است.
غذاهای دریایی
از غذاهای دریایی که آهن هِم را تأمین می کنند می توان به میگو و برخی از ماهی ها اشاره داشت که در این میان ماهی سالمون آهن زیادی دارد. ساردین کنسرو شده، منبع خوبی از آهن است، اما این ماهی سرشار از کلسیم نیز می باشد. کلسیم می تواند به آهن متصل شود و جذب آن را کاهش دهد. پس غذاهای حاوی کلسیم نباید همزمان با غذاهای غنی از آهن مصرف شوند.
غذاهای غنی شده
بسیاری از غذاها با آهن غنی شده اند. اگر گیاهخوار هستید می توانید با مصرف این مواد غذایی آهن مورد نیاز بدن را تامین کنید. مواد غذایی غنی شده مانند، آب پرتقال، غلات آماده، غذاهای تهیه شده از آرد تصفیه شده مانند نان سفید، ماکارونی و برنج سفید.
حبوبات
برخی از حبوبات مانند لوبیا قرمز، نخود، سویا، لوبیا چیتی و نخود فرنگی منابع خوبی از آهن برای گیاهخواران و گوشت خواران هستند.
آجیل و دانه ها
از منابع خوب آهن می توان به مغزها و دانه ها اشاره داشت. دانه کدو تنبل، پسته، دانه شاهدانه، دانه های آفتابگردان و بادام هندی را می توان به تنهایی یا با اضافه کردن به سالاد یا ماست استفاده کرد.
و در آخر اینکه؛
وجود یک رژیم غذایی سالم و سرشار از سبزیهای تیره و برگدار، آجیل و دانه ها، غذاهای دریایی، گوشت، لوبیا و میوهها و سبزیجات غنی از ویتامین C می تواند به شما در دریافت آهن مورد نیاز برای رفع کم خونی کمک کند.
.